Skip navigation MENU

Fly drive Canarische Eilanden

De Canarische eilanden liggen voor de kust van Marokko. Het is een schitterende zonbestemming waar je het hele jaar naar toe kunt.

Er zijn zeven grote Canarische eilanden in de groep: El Hierro, La Palma, La Gomera, Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote. Al de eilanden verschillen verassend veel van elkaar. Er zijn ook nog een aantal kleinere eilandjes, zoals La Graciosa.

Avontuurlijke fly drives naar de Canarische Eilanden
Boek direct

De Canarische Eilanden zijn verdeeld in twee provincies: Las Palmas de Gran Canaria in het oosten en Santa Cruz de Tenerife in het westen. Hoewel Las Palmas de Gran Canaria oorspronkelijk de enige hoofdstad, zijn het er nu dus twee.

Geografie van de Canarische Eilanden

Het meest oostelijke punt van de Canarische eilandengroep ligt op slechts 95 kilometer afstand van de Afrikaanse kust. Alle eilanden zijn van vulkanische oorsprong, maar ze stammen wel uit zeer verschillende perioden.

De berg Teide op Tenerife is niet alleen de hoogste top van Spanje, het is ook de op twee na grootste vulkaan ter wereld! Het eiland Palma is het onderwerp van veel wetenschappelijk onderzoek, omdat de vloedgolven na een uitbarsting grote delen van Europa en de VS zouden kunnen bereiken. Daarom wordt de actieve vulkaan continu bewaakt.

Alle Canarische eilanden zijn bergachtig en hoe verder je naar het oosten reist, des te meer woestijn je tegenkomt. Er zijn geen rivieren op de Canarische Eilanden.

Kaart van de Canarische Eilanden

plattegrond canarische eilanden

Geschiedenis van de Canarische Eilanden

Plinius de Oudere en Homerus schreven al over de Canarische Eilanden. Vroeg stonden ze bekend als de Gelukseilanden of ‘de tuin van de Hesperiden’. De Canarische eilanden werden bewoond door Feniciërs, Romeinen en Arabieren, maar de oorspronkelijke bevolking bestaat uit de inheemse Guanches uit Noord-Afrika. Het waren de Romeinen die de eilandengroep ‘Canarische Eilanden’ noemden, omdat ze er veel honden aantroffen.

Avontuurlijke fly drives naar de Canarische Eilanden
Boek direct

In 1402 kwam er voor het eerst een leger van het Spaanse vasteland op de Canarische eilanden. De bevelhebber, Jean de Béthencourt, werd koning van de Canarische eilanden. Na een lange, felle strijd werden de Canarische eilanden in 1496 volledig overwonnen.

De Canarische Eilanden waren vanwege de strategische ligging een prima vertrekpunt voor reizen naar Amerika. En nog steeds is het een belangrijke aanlegplaats voor cruiseschepen en zeiljachten. Vanwege de strategische ligging deden de Turken, Nederlanders en Britten aanvallen op de eilanden. Maar de Spanjaarden behielden de controle.

In 1936 werd Franco benoemd tot commandant van de Canarische Eilanden. Met deze zet probeerden tegenstanders hem zo ver mogelijk bij Madrid vandaan te krijgen. Maar juist vanuit de Canarische eilanden startte hij de burgeroorlog. Er heeft een intense oorlog gewoed op de Canarische eilanden tussen Franco en het Spaanse leger. Het heeft de eilanden beschadigd.

Taal van de Canarische Eilanden

Hoewel de Guanche taal van de inheemse volkeren uitgestorven is, zijn er nog enkele restanten terug te horen in het lokale Spaanse dialect. Zelfs voor Spanjaarden van het vasteland is dit dialect moeilijk te verstaan.

Op La Gomera sprak men vroeger een fluittaal waarmee de bewoners communiceerden ovre de brede ravijnen van het eiland.

Klimaat van de Canarische eilanden

De Canarische Eilanden hebben de bijnaam ‘eilanden van de eeuwige lente’ vanwege het heerlijke weer het hele jaar door. In principe is het er warm en zonnig, zeker voor Nederlandse begrippen. Het is er zelden ‘te’ heet, dankzij de koele zeebries. Temperaturen onder de tien graden zijn echt zeldzaam.

Hoe verder je naar het westen reist, des te natter de eilanden worden. Daarom zijn de eilanden Hierro en La Palma veel groener dan Lanzarote en Fuerteventura. Ook de bergen zijn van invloed op neerslag. Zo valt er in het noorden van Tenerife en Gran Canaria veel meer regen dan in het zuiden. Vandaar dat het zuiden van deze eilanden populairder is bij toeristen.

Houd er rekening mee dat er soms een droge woestijnwind heerst op de Canarische eilanden. Het is dan onaangenaam heet.

Avontuurlijke fly drives naar de Canarische Eilanden
Boek direct