Skip navigation MENU

Castilië en Leon

De fundamenten van het moderne Spanje werden gelegd in het koninkrijk van Castilië. Die gebied strekt zich uit ten noorden van Madrid. Het is een land van grensforten, zogenaamde castillos waaraan het haar naam dankt.

Boek direct je droomreis naar Spanje!
Bekijk reisbureau’s

kathedraal van LeonHet was Castilië dat de grootste kracht was achter de Reconquista. In de elfde eeuw werd Castilië gefuseerd León; door Isabel ’s huwelijk met Fernando in 1469 omvatte het koninkrijk tevens Aragón, Catalonie en uiteindelijk het hele schiereiland. De vorsten van deze triomfantelijke periode waren enthousiaste beschermheren van de kunsten. De steden werden verrijkt met voortreffelijke monumenten en de grote gotische kathedralen van Salamanca, León en Burgos. Deze drie steden zijn de belangrijkste trekpleisters van de regio, maar in Valladolid, Zamora en zelfs het miskende Palencia en Soria zijn indrukwekkende getuigen van de gloriedagen van het oude Castilië.

Buiten de belangrijkste bevolkingscentra vind je sporadisch een dorpje. Het is in dit gebied bitter koud in de winter en gloeiend heet in de zomer. Dat gezegd hebbend, zijn er een paar enclaves in het berglandschap van de Sierra de Francia in het diepe zuidwesten.

Kaart van Leon

 

Het laatste kenmerk van Castilië zijn de Romaanse kerken, kloosters en kapelletjes: Een erfenis van Camino de Santiago, de grote pelgrimsroute van de Pyreneeën naar Santiago de Compostela. Het snijdt dwars door La Rioja, waarbij de grote kathedralen van Burgos en León, maar ook veel kleinere plaatsen van groot belang, worden aangedaan.

Boek direct je droomreis naar Spanje!
Bekijk reisbureau’s