Skip navigation MENU

De talen van Spanje

Uiteraard is Spaans de officiële van het land, maar er zijn nog meer talen die in Spanje gesproken worden. Daarbij kun je denken aan Catalaans, Baskisch en Galicisch. Sommige van deze talen zijn zelfs dominant in bepaalde regio’s, zoals het Fries in Nederland dominant is in Friesland.

Boek direct je droomreis naar Spanje!
Bekijk reisbureau’s

Catalaans is een duidelijke taal die vergelijkbaar is met het Castiliaans. Daarnaast worden er veel verschillende dialecten in de noordoostelijke regio van Catalonië, de Balearen en Valencia. Als je goed luistert, dan klinkt het Catalaans als een kruising tussen Castiliaans en Frans.

Galicisch is zeer nauw verwant aan het Portugees en wordt gesproken in Galicië en het westelijke gedeelte van Asturië. Hoewel de Portugezen het Galicisch beschouwen als een dialect van het Portugees, beschouwen ze het zelf als hun eigen taal.

spaans-stadje

Baskisch is een taal die niets met het Castiliaans te maken heeft. Het wordt gesproken in de drie provincies van Baskenland, tegen de Franse grens.

Asturiano is afkomstig uit Asturië, maar het werd ook gesproken in delen van Leon, Zamora, Salamanca en in een paar dorpen in Portugal.

Het Aragonees wordt in het noorden van Aragon gesproken. Deze taal is verwant aan het Catalaans en Castiliaans. Tegenwoordig wordt het nog maar in een paar dorpen in de buurt van de Pyreneeën gesproken.

Het Aranees wordt gesproken in de Vall d’Aran en het een officiële taal van Catalonië, naast het Catalaans en Castiliaans.